2) ŠPECIÁLNE EFEKTY
LEMOVANIE SKLA: Cukrový / Solený rám, Trblietavý rám, Cukríkový rám
ŠPÍZ
EFEKTY S ĽADOM: Tvar, Farba, Výzdoba
ŠPIRÁLA Z CITRUSOVEJ ŠUPKY
TRBLIETKY
EFEKT HMLY
HRA S OHŇOM: Flaming Float, Citrusový plameň
Vyrábame tu magické a high – tech nápoje, ale niekedy potrebujú vyzerať lepšie, magickejšie a high – techovejšie. Ako alebo či vôbec ich vyzdobiť, je na Vás, ale tu je niekoľko zaujímavých spôsobov, ako vydekorovať nápoj. So špeciálnými efektmi si môžete si vybrať jeden drink, alebo použiť viacero efektov pre veľmi pôsobivo vyzerajúci drink.
RÁMOVANIE SKLA
Toto je často potrebné spraviť pred prípravou drinku.
CUKROVÝ/SOLENÝ RÁM
Toto je klasika. Môžte použiť akýkoľvek druh cukru alebo soli, ale pravidlom je nepoužívať ten, ktorý je super jemný alebo super hrubý. Môžete tiež zakúpiť koktejlové cukry a soli, ktoré boli vyrobené so zámerom používania na lemovanie koktejlových pohárov a dodávajú sa v rôznych príchutiach a farbách.
AKO ORÁMOVAŤ POHÁRE:
1) Do plytkej misky pridajte cukor alebo soľ.
2) Navlhčite okraj servírovacieho pohára. (Voda vo väčšine prípadov funguje dobre.)
3) Poháre ponorte do soli alebo cukru.
4) Ak chcete viac cukru alebo soli na okraji, mierne pootočte pohár.
AKO FARBIŤ CUKOR ALEBO SOĽ:
1) Vložte 1/4 šálky (50 g) cukru alebo soli do malého, uzatvárateľného plastového vrecka.
2) Pridajte kvapku potravinárskeho farbiva.
3) Plastové vrecko uzavrite a niekoľko sekúnd pretrepte.
4) Ak je farba príliš svetlá, pridajte ďalšiu kvapku potravinárskeho farbiva a opakujte krok 3.
LESKLÝ RÁM
Ak chcete pridať trochu lesku a trblietok, je to skvelý spôsob, ako oslniť Váš koktejl. Jedlé trblietky sa dajú kúpiť vo väčšine potravínových obchodov v pekárenskej časti, v pekárňach alebo online. Používala som značku Wilton, ale CK Products sú tiež populárne.
– jedlé trblietky (akejkoľvek farby)
– trochu ľahkého kukuričného sirupu alebo medu
1) Umiestnite jedlé trblietky do plytkej misky alebo misky, do ktorej bude môcť vrch Vášho pohára zapadnúť.
2) Na nanášanie použite štetec na pečivo (alebo prst, ak vám nevadí, že sa to bude lepiť), aplikujte kukuričný sirup alebo med okolo okraja pohára. Môžte tiež vytlačiť krúžok kukuričného sirupu alebo medu do misky a pohár doňho ponoriť.
3) Ponorte lepkavý okraj pohára do jedlých trblietok alebo cukru, aby ste ho obalili. Voilà! Získate pôsobivo vyzerajúci nápoj s malým alebo žiadnym úsilím.
TIP:
Pre hustejšiu vrstvu, točte pohárom.
CUKRÍKOVÝ RÁM
1 šálka (200 g) kryštálového cukru
1/2 šálky (120 ml) svetlého kukuričného sirupu
1/2 šálky (120 ml) vody
teplomer
potravinárske farbivo (akákoľvek farba)
1) Zmiešajte cukor, sirup a vodu v hrnci s hlbokým dnom na stredne vysokej teplote a vložte teplomer. Neprestante miešať, kým tekutina nedosiahne 300 °F (150 °C).
2) Po zahriatí na 300 °F (150 °C) vyberte teplomer a vmiešajte farbivo, pričom dbajte na to, aby bola farba rovnomerne premiešaná.
3) Ponorte žiaruvzdorný servírovací pohár do vyrobenej zmesi, kým je ešte horúca, a potom ho otočte nastojato. Dávajte pozor, aby sa na Vás nedostal sirup. Sirup bude kvapkať po pohári a potom tvrdnúť a vytvárať efekt kvapok.
TIP:
Môže byť trochu ťažké olúpať cukrík z pohára, keď stvrdne, ale namočením do horúcej mydlovej vody na pol hodiny by ho malo uvoľniť.
ŠPÍZ
Špíz je rýchly a jednoduchý spôsob, ako dodať šmrnc každému nápoju. Jediné, čo musíte urobiť, je napichnúť veci na špáradlo a vložiť ho do nápoja. Môžete sa vyblázniť a vykrojiť tvary z ovocia (napr. jahodové srdiečka, ananásové hviezdičky) alebo kúpte tématické špízy na príležitosti ako Halloween alebo Cinco de Mayo.
TIP:
Uistite sa, že napichujete veci s príchuťami alebo farbami, ktoré dopĺňajú koktejl. Nechcete snáď pridať špíz z uhoriek do Shirley Temple. Alebo možno áno!
EFEKTY S ĽADOM
Zmena vzhľadu nápoja s ľadom je ďalším jednoduchým spôsobom, ako mu dodať šmrnc.
TVAR
Pre väčšinu koktejlov sú najlepšie kocky ľadu alebo guľôčky, pretože ich roztápanie je konzistentné. Niektoré koncentrované nápoje, ako napríklad Mint Julep, profitujú z rýchlejšie sa topiaceho drveného alebo popraskaného ľadu. Môžte použiť aj zábavné formičky na výrobu ľadu, ktoré ladia s témou nápoja. Sú tam všetky druhy: hviezdy, listy, lebky atď. Videla som dokonca aj Tardis, Hviezdnu flotilu a R2-D2!
FARBA
Jednoduchý spôsob, ako pridať farbu alebo chuť akémukoľvek nápoju, je pripraviť kocky ľadu s ovocím, šťavou alebo potravinárskym farbivom. Ak recept vyžaduje pomarančový džús, chodte nato a zmrazte si trochu pomarančového džúsu v ľadových formách a pridajte ho do nápoja. Je možné pridať potravinárske farbivá do obyčajnej vody a zmraziť, ak chcete len farebný efekt. Tieto vyzerajú obzvlášť dobe v čírych alebo svetlých nápojoch.
VÝZDOBA
Zmrazenie ovocia, byliniek, jedlých kvetov alebo akejkoľvek inej jedlej ozdoby, je ďalším jednoduchým a zaujímavým spôsobom, ako pridať pekný vizuálny prvok akémukoľvek drinku. Pre túto metódu musíte prevariť vodu, potom ju nechať vychladnúť pred tým, než ju nalejete do formy na ľad a tak pridať výzdobu. Prevarením vody v rámci prvého kroku, Vám umožní urobiť kocky ľadu priehľadnejšie a menej zakalené.
ŠPIRÁLA Z CITRUSOVEJ ŠUPKY
Citrusové plody sú pravdepodobne najbežnejšou ozdobou nápojov. Väčšinou stačí odrezať plátok a hodiť ho do nápoja, ale môžte ich aj nakrájať do tvarov. Moja obľúbená citrusová výzdoba je zvitok zo šupky. Veľa ľudí Vám povie, že musíte citrusové ovocie olúpať určitým spôsobom, aby ste získali správny tvar, ale to proste nie je pravda.
– malý citrusový plod (napríklad citrón, mandarínka, limetka)
– ostrý nôž
1) Vezmite ovocie a začnite rezať plátok, načnite si ho od zhruba stredu ovocia. Plátok by mal mať hrúbku asi 1/4 palca (6 mm).
2) Vyrežte plátok a odstráňte z neho čo najviac drene (obsah vnútra kôry), kým len možte bez prerezania samotnej šupky.
3) Akonáhle je dužina a väčšina drene odstránená, použite nôž na rezanie tak, aby zo šupky bol jeden dlhý pásik.
4) Pomocou prstov zrolujte šupkový pásik do tak napnutej špirály, ako sa len dá, bez toho, aby ste ho pretrhli.
TIP:
Pre pevnejšie zatočenie, vhoďte šupku do pohára s ľadovou vodou ihneď po vytvorení špirály.
EFEKT TRBLIETOK
Jedlý „lesklý prach“ možno použiť na dodanie lesku polevám, žuvačkám a fondánom. Našťastie pre nás sa dá použiť aj v nápojoch!. Takýto trblietavý lieh vie dodať kúzlo každému koktejlu alebo elixíru bez prílišnej zmeny chute. Môžte si pripraviť svoje vlastné šumivé zmesi kombinovaním akéhokoľvek číreho liehu, ktorý plánujete použiť vo svojom koktejle, s akoukoľvek príchuťou jednoduchého sirupu a akejkoľvek farbou lesklého prachu!
1 šálka (235 ml) číreho liehu, ako je vodka, biely rum alebo gin
1/2 šálky (170 ml) klasického jednoduchého sirupu
štipka alebo dve štipky jedlého lesklého prachu
1) V malej miske premiešajte lieh a jednoduchý sirup metličkou, kým sa sirup úplne nerozpustí, asi 3 minúty.
2) Postupne zašľahávajte lesklý prach.
3) Pomocou lievika nalejte zmes do sklenenej fľaše. Uchovávajte v chladničke na 2 týždňe.
4) Pred použitím v koktejle, fľašou zatrepte, aby ste aktivovali lesklý prach.
TIP:
Jedlý lesklý prach nájdete v časti na pečenie pri ozdobách na tortu v niektorých potravinových obchodoch, v pekárňach a online. Amazon má niekoľko značiek ako Wilton, CK Products a Bakell za prijateľné ceny.
EFEKT HMLY
Suchý ľad dodáva každému špeciálnemu nápoju trochu tajomstva.
POTREBY:
– suchý ľad
– uterák alebo iná hustá tkanina
– ochranné okuliare alebo iná ochrana očí (odporúča sa)
– kladivo
– plochý skrutkovač (alebo niečo, čo sa dá použiť ako sekáčik)
– hrubé gumené rukavice (odporúčané)
– kliešte
– servírovacie nádoby
1) Opatrne položte suchý ľad na uterák a zabaľte ho, dajte pozor, aby ste sa priamo nedotkli ľadu. Použite uterák na nadvihnutie ľadu, potom ho preklopte na pracovnú plochu.
2) Nasaďte si okuliare alebo inú ochranu očí. Použite kladivo a skrutkovač miesto dláta, aby sa suchý ľad opatrne rozbil na menšie kocky. Veľkosť kociek závisí od toho, či chcete používať ľad priamo v servírovacích pohároch alebo vo väčšej nádobe (ako misa na punč).
3) Pomocou klieští vhoďte kocku do servírovacej nádoby (nádob) tesne predtým, ako nalejete nápoj podľa vlastného výberu.
TIP:
Suchý ľad kúpte maximálne pár hodín pred plánovaným použitím. Štandardné mrazničky nie sú dostatočne chladné na udržanie takéhoto ľadu. Roztopí sa.
PRE VAŠU BEZPEČNOSŤ:
1) Stante sa úplne šialeným vedcom a vybavte sa bezpečnostnými okuliarmi alebo inou ochranou očí a hrubými gumennými rukavicami.
2) NIKDY NEKONZUMUJTE ANI PRIAMO SA NEDOTÝKAJTE SUCHÉHO ĽADU, a to ani po jeho pridaní do koktejlov. Môže to byť veľmi nebezpečné a dokonca spôsobiť omrzliny. Uistite sa, že všetci konzumujúci Vaše nápoje sú si toho vedomí.
HRANIE SA S OHŇOM
PRE VAŠU BEZPEČNOSŤ:
1) Oheň a pitie nie sú najlepší priatelia, preto sa uistite, že ste triezvi, keď sa pokúšate zapáliť a
piť. NECHCETE skončiť ako VADER BEZ OBLEKU!!!!
2) NIKDY nepite koktejl, ktorý je práve zapálený. Počkajte, kým plameň zhasne alebo ho uhaste sami.
3) NEPOKÚŠAJTE sa sfúknuť plameň. Tým sa len rozšíri oheň.
4) VŽDY sa uistite, že pohár, vaše ruky, pult, zapaľovač a čokoľvek iné, čo nechcete zapáliť, nemajú na sebe alkohol. Je fakt, že najlepšie je odstrániť všetko horľavé mimo Vášho dosahu.
5) NEPOUŽÍVAJTE tenký pohár alebo šálku, mohla by sa rozbiť od tepla.
6) Pri zapaľovaní nápoja NEPOUŽÍVAJTE plastový pohár alebo plastovú slamku.
7) Niekedy je oheň ťažko viditeľný, najmä ak ste v oblasti s množstvom svetla. Ak ste zapálili nápoj a neuvidíte plamene, skúste zhasnúť svetlá. VŽDY predpokladajte, že nápoj je zapálený a zaobchádzajte s ním opatrne.
FLAMING FLOAT
POTREBY:
– koktejl
– hrubé, žiaruvzdorné sklo
– akýkoľvek lieh
– polievková lyžica
– zapaľovač
– hasiaci prístroj
1) Pripravte si koktejl a nalejte ho do pohára. Uistite sa, že máte 1 – 2 palcov (2,5 – 5 cm) priestoru pod okrajom pohára.
2) Keď je váš koktejl správne pripravený, nalejte trochu liehu na polievkovú lyžicu. Jemne lyžičkou nalejte lieh do drinku tak, aby vznikla samostatná vrchná vrstva.
3) Použite zapaľovač na zapálenie alkoholu na vrchu nápoja. Odstúpte a obdivujte, fotťe atď.
POZOR
Pred priložením pohára k tvári sa uistite, že je oheň uhasený. Plamene zvyčajne dohoria priebehom minúty alebo tak.
CITRUSOVÝ PLAMEŇ
Toto je výzdoba, ktorá je viac o chuti ako o štýle – prinajmenšiom, keď bude trik hotový. Akt horenia citrusu je však celkom štýlový, takže pravdepodobne budete získavať nejaké „ooch“ a „aach“.
POTREBY:
– orezávací nôž
– čerstvé citrusové ovocie (zvyčajne pomaranč)
– zapaľovač alebo zápalka
– koktejl
1) Orezávacím nožom odrežte 2 – 3 palcový (5 – 7 cm) kúsok citrusovej kôry, snažte sa, aby nemal príliš veľa drene.
2) Pomocou zapaľovača alebo zápalky držte plameň niekoľko palcov (5 – 7 cm) nad drinkom.
3) Stlačte šupku nad plameňom tak, aby vonkajšia strana šupky smerovala nadol. Treba stlačiť dostatočne silno, aby ste zo šupky získali dostatok oleja.
4) Nakvapkajte šupku do nápoja ako výzdobu.
POZOR
Buďte pripravení na „výbuch“ plameňa, keď sa olej zo šupky dostane do kontaktu s ohňom.
Zdroj: Preklad knihy The Geeky Chef Drinks
ISBN-13: 978-1-63106-560-6