1) JEDNODUCHÉ SIRUPY
KLASICKÉ JEDNODUCHÉ SIRUPY
OVOCNÉ SIRUPY : Grenadína, Bobuľoviny
BYLINNÉ SIRUPY : Levanduľa, Zázvor, Škorica
INÉ SIRUPY : Med, Hnedý cukor, Sirup z okoreneného javora
Je to všetko v názve. Jednoduché sirupy sú proste – jednoduché. Jednoduché na výrobu, jednoduché na použitie, a keď ich proste raz získaš, tak si môžeš ľahko vytvárať magické zmesi. Levanduľovo – medový sirup? Áno! Čučoriedkovo – škoricový sirup? Choď na to! Tu sú niektoré z mojích obľúbených, s ktorými môžeš začať.
STERILIZAČNÝ TIP
Jednoduché sirupy je najlepšie skladovať vo vzduchotesných, sterilizovaných nádobách (hrubá sklenená fľaša alebo nádoba s vekom funguje najlepšie). Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je použiť nastavenie vysokej teploty umývačky riadu. Nemáte umývačku riadu? Tu je niekoľko pokynov na sterilizáciu tepelne odolného skla :
1) Sklenenú nádobu (nádoby) vložte do kovovej nádoby alebo hlbokého hrnca s otvorom smerom na dno danej nádoby / hrnca.
2) Naplňte nádobu alebo hrniec vodou, kým nebude 1 palec (2,5 cm) nad nádobou (nádobami).
3) Priveďte vodu do varu na stredne vysokej teplote a pokračujte vo varení približne 10 minút.
4) Znížte teplotu a nádobu (nádoby) ponechajte v horúcej vode, kým nebudete pripravení naplniť sirupom.
5) Opatrne vyberte z horúcej vody pomocou ochranných rukavíc a/alebo klieští.
KLASICKÝ JEDNODUCHÝ SIRUP
1 šálka (200 g) kryštálového cukru
1 šálka (235 ml) vody
1) V hrnci zmiešajte cukor a vodu.
2) Priveďte do varu a na miernom ohni za pravidelného miešania varte, kým sa cukor nerozpustí, asi 3-5 minút.
3) Pred uložením do vzduchotesnej nádoby nechajte vychladnúť.
OVOCNÉ SIRUPY
V zásade existujú dva spôsoby výroby ovocných sirupov: môžete začať s buď čerstvým ovocím alebo ovocnými šťavami. Môžete pridať rôzne druhy ovocia do čučoriedkového sirupu pre rozmanitú chuť, ale bobuľové ovocie aj tak funguje najlepšie. Ja sama mám rada maliny a jahody. Podobne môžete pridať akýkoľvek druh šťavy do receptu na Grenadínu, vrátane čerešní alebo ananásu.
TIP NA SKLADOVANIE
Po príprave pridajte do sirupov 1 polievkovú lyžicu (15 ml) vodky, aby dlhšie vydržali skladovanie. V chladničke zvyčajne vydržia asi mesiac.
GRENADINA
Väčšina z nás pozná Grenadínu ako červený, umelo ochutený cukrovo – čerešňový sirup, ktorý dostanete v reštauráciách a obchodoch so sódou, ale pôvodne bola Grenadína vyrobená z čerstvých granátových jabĺk. Nehovorím, že to treba robiť od nuly,
ale poviem, že by sa to malo, pretože Vaše chuťové bunky Vám vďaka tomu usporiadajú párty.
1 šálka (235 ml) šťavy z granátového jablka (najlepšie bez pridaného cukru)
3/4 šálky (150 g) kryštálového cukru
1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
2-3 kvapky vody z pomarančových kvetov
1) Zmiešajte šťavu z granátového jablka a cukor v malom hrnci a varte nad stredne – nízkym ohňom, miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
2) Znížte teplotu na minimum a pokračujte vo varení za občasného miešania, kým
zmes zhustne, asi 20 minút. Odstavíme z ohňa a premiešame v citrónovej šťave a vode z pomarančových kvetov.
3) Pred uložením do sterilizovanej vzduchotesnej nádoby nechajte vychladnúť na približne izbovu teplotu.
BOBUĽOVÝ SIRUP
1 šálka (100 g) mrazených alebo čerstvých čučoriedok, černíc, jahôd alebo malín
1 šálka (235 ml) vody
1/2 šálky (100 g) kryštálového cukru
1 lyžička citrónovej kôry
1) Pridajte všetky ingrediencie do hrnca a priveďte tekutinu do varu.
2) Znížte teplotu na minimum a varte 15 minút.
3) Ešte horúce prelejte cez sitko do sterilizovanej, vzduchotesnej, teplu odolnej skladovacej nádoby.
4) Pred použitím alebo uzavretím nádoby nechajte sirup vychladnúť na približne izbovú teplotu.
BYLINKOVÉ SIRUPY
Veľmi rada používam bylinkové sirupy pri pečení a varení, ale hlavne pri mojom pití. Skvelé je, že metóda je takmer vždy rovnaká, len niektoré bylinky alebo koreniny môžu potrebovať dodatočný čas „lúhovania“, ak chcete silnejšiu príchuť.
LEVANDUĽOVÝ SIRUP
3 polievkové lyžice sušených levanduľových pukov (kulinárska kvalita) alebo 3 vrecúška levanduľového čaju
1 šálka (235 ml) vody
1 1/2 šálky (300 g) kryštálového cukru
1) Pridajte levanduľu do vody v hrnci a priveďte do varu, potom primiešajte cukor a varte, kým sa úplne nerozpustí, 3-5 minút za občasného miešania.
2) Znížte teplotu na minimum a varte asi 15 minút.
3) Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť a lúhovať 45 minút.
4) Sirup preceďte do sterilizovanej vzduchotesnej nádoby.
ZÁZVOROVÝ SIRUP
3/4 šálky (75 g) olúpaného a nakrájaného čerstvého zázvoru
1 šálka (235 ml) vody
1 1/2 šálky (300 g) kryštálového cukru
1) Zázvor pridajte do vody v hrnci a priveďte do varu, potom primiešajte cukor a za občasného miešania varte, kým sa úplne nerozpustí.
2) Znížte teplotu na minimum a varte asi 15 minút.
3) Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť na približne izbovú teplotu, kým zázvor vylúhuje sirup.
4) Sirup preceďte do sterilizovanej vzduchotesnej nádoby.
ŠKORICOVÝ SIRUP
5 škoricových tyčiniek
1 šálka (235 ml) vody
1 šálka (200 g) kryštálového cukru
1) Do vody v hrnci pridajte tyčinky škorice a priveďte do varu, vmiešame cukor a za občasného miešania varíme, kým sa úplne nerozpustí.
2) Znížte teplotu na minimum a varte asi 15 minút.
3) Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť a lúhovať 45 minút.
4) Sirup preceďte do sterilizovanej vzduchotesnej nádoby.
OSTATNÉ SIRUPY
MEDOVÝ SIRUP
3/4 šálky (175 ml) vody
3/4 šálky (255 g) medu
1) Pridajte vodu a med do hrnca.
2) Za občasného miešania zahrievajte na stredne silnom ohni, kým sa med nerozpustí do vody, ale neprevarte.
3) Pred uložením sirupu do sterilizovanej nádoby, nechajte vychladnúť na približne izbovú teplotu.
SIRUP Z HNEDÉHO CUKRU
1 šálka (235 ml) vody
1 1/2 šálky (340 g) tmavohnedého cukru
1 lyžička vanilkového extraktu (alebo pár kvapok esencie)
1) Pridajte vodu a hnedý cukor do hrnca a za stáleho miešania priveďte do varu, miešajte pravidelne.
2) Znížte teplotu na minimum a pokračujte v miešaní, kým sa všetok cukor nerozpustí.
3) Odstavte z ohňa a vmiešajte vanilku.
4) Pred uložením sirupu do sterilizovanej vzduchotesnej nádoby nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
KORENENÝ JAVOROVÝ SIRUP
1/2 šálky (170 g) pravého javorového sirupu
1/2 šálky (120 ml) vody
2 ks celého nového korenia
2 tyčinky škorice
2 celé klinčeky
2 ks hviezdičkového anízu
1) Do malého hrnca pridajte javorový sirup, vodu a všetky koreniny.
2) Priveďte do varu a potom vypnite oheň.
3) Panvicu prikryte a nechajte sirup vychladnúť a lúhovať 45 minút.
4) Sirup preceďte do sterilizovanej vzduchotesnej nádoby.
Zdroj: Preklad knihy The Geeky Chef Drinks
ISBN-13: 978-1-63106-560-6