Každý hráč stoloviek má raz za čas chuť si sadnúť s priateľmi a stráviť celý večer, či noc nad hrami zo svojej zbierky, dobre sa zabaviť a častokrát aj spoznať nových ľudí. V konečnom dôsledku ani tak nezáleží kde, ale skôr s kým. Pretože aj tá najepickejšia hra dokáže ľudí znechutiť, zatiaľ čo ten najprimitívnejší kúsok zabaví na niekoľko hodín. Rozdiel? V atmosfére, ktorú vytvorí hostiteľ a samotní hráči. Preto vám ponúkame pár tipov a nejakú tú hráčsku etiketu, ktorú ak budete aspoň z časti dodržiavať spríjemníte večer nielen sebe, ale aj ľudom okolo seba.
Všeobecné tipy:
- Vypnite si telefón, alebo minimálne aspoň zvonenie. Prezeranie sociálnych sietí každých pár minút je otravné nielen na káve, či pivku ale verte či nie aj pri hraní. Uvedomte si, že ste tam kôli hre a ľuďom. Nie kôli lepšej Wi-Fi.
- Alkohol a hry veľmi dokopy nejdú. Hlavne pri hrách, kde sa vyžaduje koncentrácia. No sú hry, kde práve trošku pivka dokáže hru rozprúdiť, avšak všeobecne platí všetko s mierou a alkohol zásadne až od 18+.
- Ak prinesiete na herný večer nejakú vlastnú hru zo zbierky, určite si premyslite ako ostatným vysvetlíte pravidlá, a nakoľko je hra náročná a či sa teda vôbec hodí do danej komunity. Nič totiž nepokazí večer a chuť zahrať sa viac, než zle vysvetlené pravidlá hry, ktorá je na míle vzdialená tomu čo ostatní považujú za zábavu.
- Všetci vieme, že súťaživosť a chuť vyhrávať máme v sebe hlboko zakorenenú. Veď aj pre to sa hráme, aby sme vyhrali. No skutočne si dávajte pozor na to, aby ste v polovici hry neprevrhli stôl a neodišli v póze 6-ročného dieťaťa so slovami “JA SA S VAMI NEHRÁM, AK MA NENECHÁTE VYHRAŤ”. Ak máte problémy s hnevom a prehrávaním, trénujte človeče, nehnevaj sa (ma).
- Uvedomte si , že nie každá hra musí každého zaujímať a baviť. Nebojte sa povedať nie, alebo len tak posedieť kým ostatní hrajú. Možno nieste jediný a nájde sa vás dosť na úplne inú hru.
- Ak pri stole papáte chrumky, alebo si popíjate kávičku či vodičku, dbajte na to aby bolo vaše občerstvenie v úctivej vzdialenosti od samotnej hry. Nikto nemá rád ked sa mu najlepší kamarát kôli rozliatej vode na plániku zmení na vraždiaceho maniaka. A nie, kŕmiť figúrky čipsami nieje potrebné. Ani drakov. Naozaj.
Tipy pre hositeľov:
- Podporujte nových ľudí k tomu, aby začali hrať spoločenské hry. Aktívne vyhľadávajte nových jednotlivcov, či skupiny. Pre niektorých z nás je ťažké prísť len tak a opýtať sa a pridať. Ale aj tak dajte šancu každému. Budete milo prekvapení.
- Ak organizujete herné stretnutie, dovoľte účastníkom/ kamarátom/ frajerkám, aby sa vyjadrili čo si chú zahrať. Aj keď plánujete venovať podujatie konkrétnemu titulu, dajte o tom hosťom vedieť dopredu a nechajte ich sa rozhodnúť.
- Nebojte sa zaviesť domáce pravidlá v hrách. Prečo si nespestriť hru, prečo si ju neskrátiť, prečo ju nehrať zaujímavejším spôsobom? Hlavne dbajte na to, aby to neboli len vaše pravidlá, ale aby sa na nich zhodla celá skupina.
- Ak očakávate účasť viac než 5 ľudí, pripravte pre svojich hostí daľšie miesto na hranie. Nuda je zabijak zábavy. A zároveň im takto dávate možnosť voľby.
- Pripravte kamošom občerstvenie, poprípade si rozvrhnite čas tak, aby ste si vedeli objednať jedlo alebo inak zahnali hlad. Vy ste hostiteľ, vaša starosť. Verte mi hladný kamarát je zlý kamarát a figúrky ktoré vám zje vám budú chýbať.
Tipy pre hostí:
- Nie všetky hráčske partie sú rovnaké, treba na to myslieť. Niektoré sa špecializujú na konkrétne hry, iné zas majú špcifickú atmosféru, alebo sú proste z inej planéty. Skúste sa s nimi najprv trochu zoznámiť, než ich na celý večer, či noc poctíte svojou božskou prítomnosťou.
- Priniesť vlastnú hru na stretko nie je povinnosť, avšak ak už nejakú donesiete nebuďte smutný, ak sa nestihne zahrať. To totiž neznamená, že hra je zlá, alebo vy ste zlý, alebo oni su zlí, alebo svet je zlý. Zmierte sa s tým.
- Jednoznačne by každý hosť mal priniesť niečo malé pod zub. Proste žijeme v spoločnosti, kde keď vás niekto zavolá k sebe domov, niečo sa donieť sluší. Minimálne sa s kamošmi zložte na pizzu, aj keď vy osobne nieste veľmi hladný. Nebudete tak za škroba.